Naturfotograf/Photographer

Tor Egil Kvalnes

 

kvalnesfoto.no

 

Om fotografen

Kameraer og objektiver

    - Digitalt speilrefleks

Stativ

Kamuflasjetelt

Bæresystem

Undervannsutstyr

Mørkerom

    - For foto og film

Arkiv

 

Tidligere analoge systemer (ikke lenger i bruk):

    - Storformat 

    - Mellomformat optisk benk

    - Mellomformat speilrefleks

    - Småbilde speilrefleks

Film (analog) (ikke lenger i bruk)

Lysmåling

Kontakt fotograf

Tilbake til hovedside

Til blogg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naturfotograf Tor Egil Kvalnes (f. 1960) har drevet med fotografering siden 1978. Han bor i Bodø kommune i Nordland fylke. I sammenheng med fotograferingen skriver han bøker. Ei av de større er boka "Fotojakt", utgitt av Landbruksforlaget i 1995, skrevet sammen med kameraten Arne Hamarsland, Hamar. 

 

Gir ut egen kalender, klikk videre fra forsiden: "Ville Nordland".

Driver bloggen www.kvalnesfoto.blogspot.no

Leverer bilder til en rekke publikasjoner, som kalendere, bøker, foldere/brosjyrer og  prospektkort. Er også aktiv som kåsør.

 

I tillegg til fotograferingen arbeider han som leder av Bodø naturskole. 

Tilbake

 

 

UTSTYR

 

Kameraer og objektiver

Gikk over til digitale systemkameraer som hovedkameraer 17. oktober 2003. Fotograferer nå utelukkende digitalt.

 

Digitalt speilrefleks: Canon digitale systemkameraer med bildesensor på 50,6 og 24 mp av CMOS-typen med format på henholdsvis 24 x 36 mm (småbildeformat) og 14,9 x 22,3 mm (APS-C-format). Meget velegnet til alle typer naturfotografering. 50,6 mp overgår langt det analoge mellomformatet, og kan likestilles med det digitale mellomformatet. 

 

Fotograferer alltid i raw-format, og framkaller i siste versjon av Canon Digital Photo Professional 4. Dette gir mulighet til objektiv-tilpasset og nøyaktig fjerning av vignettering for Canon-objektiver, og da på alle aktuelle raw-filer samtidig. 

 

* Kamerahus:

- Canon EOS 5Ds    (50,6 mp)

- Canon EOS 80D    (24 mp)    

 

* Objektiver

    - 8-15/4 fisheye, Canon EF, L USM

    - 17-40/4, Canon EF, L USM 

    - 24-70/4, Canon EF, L IS USM - nærgrense med makro 20 cm, forstørrelse 0,7 x. Autofokus og 4-trinns bildestabilisator. 

    - 100/2.8, Canon EF, L IS USM - makroobjektiv, 1:1. Passer til alle former for makrofotografering. Autofokus og 4-trinns bildestabilisator designet for makrofotografering.        

    - 70-200/2.8, Canon EF, L IS USM - nærgrense 1,4 meter. Autofokus og bildestabilisator.  

    - 300/2.8, Canon EF, L IS USM - nærgrense 2,5 meter. Autofokus og bildestabilisator. Så skarptegnende at konverter utmerket godt kan brukes:

        - 600/5.6 (300/2.8 + konverter EF 2.0 III) - nærgrense 2,5 meter. Ett trinn nedblending gir svært høy oppløsning.

        - 420/4 (300/2.8 + konverter EF 1.4 III) - nærgrense 2,5 meter. Ett trinn nedblending gir svært høy oppløsning.       

    - 100-400/4.5-5.6, Canon EF, L IS USM - nærgrense 1,8 meter. Autofokus og bildestabilisator.      

    - Telekonvertere Canon Extender EF 2,0 III og 1,4 III.

        * Mest brukte objektiver er EF 24-70/4, EF 300/2.8 + 2X konverter, og EF 100/2.8 makro.

    Mikrojustering. Ingen av Canon-objektivene krever at kamerahusenes autofokus mikrojusteres. Men for kombinasjonen EF 300/2.8 med konverterne Extender EF 2,0 II og III kreves det at 

    EOS 7D mikrojusteres for denne kombinasjonen. Fokusen havner ellers for langt bort. Erfaringsvis må mikrojusteringen settes til -8, og fokusen derved trekkes nærmere kameraet. 

    Da treffer fokusen godt.

 

* Blitz: 

    - Canon Speedlite 580 EX II

    - Canon Speedlite 580 EX

    - Canon Macrolite MR-14 EX (ringblitz for makrofotografering)

 

* Mikrofoner til video-opptak: 

    - Audio-Technica PRO 24-CM (stereo)

    - Sennheiser MKE 400 (mono) 

    - Myggmikrofonen Aiwa MC-TS22 (stereo)

 

* Annet utstyr, bl a: 

    - Vinkelsøker Canon C

    - Elektrisk snorutløser med timelaps-funksjon Canon TC-80N3

    - Elektrisk snorutløser Canon RS-80N3

    - Trådløs snorutløser Canon RC-1

    - Fjernstyrt utløser Hähnel HW 433 C80 (80 meters rekkevidde)

    - Mellomring Canon EF 25 II

    - UV skrufilter til hvert objektiv

    - Polarisasjonsfilter

    - Resin platefilter

  

* Compact Flash og SDXC minnekort fra Lexar og Sandisk

* Batterier av typen Li-ion og NiMH

* Canon originale ladere og hurtigladeren GP Power Bank Express (GPPB15)  

Tilbake

 

Stativ

Benro C3580T karbonstativ, med kulehodet Manfrotto 488 RC2, når lange teler brukes og mest mulig stabilitet ønskes. 


Benro C-058 n6 karbonstativ, med kulehodet Benro BH-0, for de lange turene med tung sekk. Stativ med kulehode veier under 1,3 kg, og er svært kompakt sammenlagt. Stativbeina er relativt smale, noe som gjør at stativet lett kan puttes i større ryggsekk. Selv om stativet er smekkert, er det svært stabilt.


Ved dyrefotografering med 300 til 600 mm brennvidde utstyres det langt kraftigere karbonstativet Benro C3580T med kardanhodet Benro Gimbal GH-2, et Arca-Swiss-kompatibelt stativhode, med samme funksjon som Wimberley. Stativet tåler opp til 18 kg belastning. Selve stativet veier 2 kg, mens samlet vekt på stativ og karanhode er rundt 3,4 kg. Et kardan-hode er en drøm å arbeide med for en fuglefotograf. Oppsettet er for tungt til de lange fjellturene, men ypperlig ved bruk i bl a kamuflasjetelt.  


Et lett ettbeins-stativ i karbonfiber benyttes også en del, Benro MC-96 n6, med påsatt kulehode Benro BH-0. Stativet brukes gjerne som vandrestav.


Den aller letteste stativløsningen er det korte og ultra-fleksible Joby Gorillapod SLR-Zoom, oftest påsatt kulehodet Manfrotto 352 RC.


I enkelte tilfeller finner jeg et tyngre kulehode mer formålstjenlig enn et lett kulehode eller et karanhode. Da er Manfrotto 488 RC2 ypperlig. Andre ganger foretrekker jeg et pan-hode, og da bruker jeg det svært kraftige Manfrotto 229. Begge disse hodene fungerer veldig bra på det kraftige karbonstativet Benro C3580T.


Fleksibilitet med ISO-innstillingen og bildestabilisator i objektivene gjør at stativet ofte kan unnværes.

 

Tilbake

 

Kamuflasjetelt

Kamuflasjetelt benyttes ofte under fuglefotografering. Svært god erfaring har jeg med "Ameristep doghouse", som i Norge selges av bl a NorTeam Engros (www.nordteamengros.no). Dette er et relativt romslig kamuflasjetelt av pop-up-type. Tåler både vind og regn, og er stort nok til at jeg kan overnatte i det (må da ligge diagonalt).

Tilbake

 

Bæresystem

Fotoryggsekk National Geographic Earth Explorer NG5738. Lowepro sekker og vesker. Benytter mest ryggsekken NG5738 og skulderveska Lowepro Stealth Reporter D100 AW. For de lange turene i villmarka bruker jeg en Bergans PowerFrame (158 l) der sidelommene kan tas løs og koples sammen til en fotoryggsekk på 28 l. Ellers benyttes Underwater Kinetics kofferter, og aluminiumskofferter og -kasser.

Tilbake

 

Undervannsutstyr

Undervannspose med plass for digitale kameraer: Aquapac SLR, har plass til Canon i APS-C-format, med EF-S 18-55/3.5-5.6. Holder tett ned til 5 meters dyp. 

Tilbake

 

 

Mørkerom (digitalt)

Foto:

Plattformen er PC'er med Microsoft Windows 7, Canon Digital Photo Professional 4 (alltid siste oppdatering), Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Lightroom, og Wacom tegnebrett. Til selve framkallingen anvender jeg alltid Canon Digital Photo Professional, da dette gir "nye" kamera-innstillinger til også eldre kameraer, og arbeidet går mye raskere og mer funksjonelt enn ved å bruke Adobe Camera Raw eller Lightroom. Og kvaliteten på framkallingen blir ekstremt bra. 

Panoramaer lages oftest med Canon PhotoStich, men Adobe Photoshop brukes også.

 

Film:

Redigering av HD-film tatt med speilrefleks gjøres med Adobe Premiere Elements. Dette fungerer svært bra. Programmet gjør det enkelt å konvertere opptakene til det videoformatet datamaskinen takler redigering av, og det er også enklet å velge passe format for det ferdige produktet, f eks for lagring på DVD eller disk. 

Tilbake

 

Arkiv

Digitalt arkiv med programmet Adobe Photoshop Lightroom. Lightroom er satt opp til å lagre arkivdata også direkte i metadataene til hvert foto. Dette for å sikre lesbart bildearkiv dersom det seinere en gang skulle bli aktuelt å skifte arkivprogram. Alle digitale bilder lagres på flere eksterne harddisker. Raw-filer og jpg-filer (med exif-info), begge med metadata for arkivbruk, arkiveres i hver sine mapper på to harddisker som speiler hverandre, mens jpg-filene også lagres på en annen ekstern harddisk til daglig bruk. Harddiskene for arkivering står alltid uten noen som helst tilkopling til strømnettet eller datamaskin når de ikke er i bruk. Dette forhindrer skader på arkivet ved evt lynnedslag eller virusangrep. Harddiskene skiftes ut med få års mellomrom for å sikre god og varig lagring av bildene.

Tilbake

 

 

Analogt kamerautstyr (tatt ut av bruk)

Storformat (tatt ut av bruk): Sinar 4x5" kamerasystem. Et kamera bygget rundt optisk benk. 4x5" ble brukt til alle typer motiver, unntatt ved fotografering i action-situasjoner og ved dyrefotografering.

 

* Kamera:

    - Sinar Norma 4x5"

 

* Objektiver:

    - Rodenstock Apo Sironar N 100/5.6

    - Schneider Kreuznach Symmar 210/5.6

* Annet utstyr: Copal-lukker, speilsøker, resin platefilter, snorutløsere, m.m.

Tilbake

 

Mellomformat optisk benk (tatt ut av bruk): Samme kamera, objektiver og annet utstyr som over. Sinar 4x5" med Sinar zoom rullfilmholder for mellomformater på 120-film. Ble brukt i formatene 6x12 cm, 6x9 cm, 6x7 cm, 6x6 cm og 6x4,5 cm. Brukte betydelig mer 120-film enn 4x5" bladfilm til Sinar'en. Fotograferte også i 6x8 cm med separat rullfilmholder for Sinar.

Tilbake

 

Mellomformat speilrefleks (tatt ut av bruk): Mamiya 645 i 6x4,5 cm bildeformat. Kunne bli benyttet i alle situasjoner, og var godt egnet til dyre- og actionbilder. Benyttet både sjaktsøker og prismesøker. Pro TL har separate magasiner som kan erstattes med digitale magasiner.

 

* Kamerahus:

    - Mamiya 645 Pro TL - m/motor WG401 og sveiv, AE prismesøker FE401 og sjaktsøker

    - Mamiya M645 1000S - m/motor og sveiv, PD prismesøker og sjaktsøker

    - Mamiya M645 - m/prismesøker og sjaktsøker

 

* Objektiver:

    - 45/2.8 Mamiya Sekor C

    - 80/4 Mamiya Sekor Macro C

    - 80/2.8 Mamiya Sekor C (2 stk.)

    - 210/4 Mamiya Sekor C

    - 500/5.6 Mamiya Sekor C

* Annet utstyr: Mellomringer (ombygde for store brennvidder), snorutløsere, kraftige portable blitzer (ledetall 45 og over), fotoceller, IR-celler, resin platefilter, m.m.

Tilbake

 

Småbilde speilrefleks (tatt ut av bruk): Pentax kameraer, ME Super og ME. Småbilde er velegnet ved dyrefotografering med fotofelle. Objektiver fra 28 mm til 560 mm.

Tilbake

 

Film (analog) (tatt ut av bruk)

Fuji Velvia 100F og Velvia 50 (eksponert etter EI 40). Velvia 50 har vært førstevalget siden tidlig på 1990-tallet. Har også brukt litt Kodak E100 VS, en Velvia-lik film, med nesten samme skarphet (tykkere filmbase). Tidligere ble Kodachrome 25, 64 og 200, samt Ektachrome 200 og 400 brukt. De analoge filmene er på full fart ut av markedet, f eks er Kodachrome i oktober 2009 gått ut av produksjon og kan bare framkalles i ett eneste fotolaboratorium en liten stund videre.

Tilbake

 

Lysmåling (sjelden i bruk ved digital fotografering)

Ved digital fotografering benyttes nesten alltid kameralysmålerne. Fotograferer alltid i raw-format, og kan derfor under konverteringen i etterkant justere eksponeringen helt eksakt. For analog fotografering ble separat lysmåler foretrukket, og da særlig for måling av innfallende lys. Brukte da Sekonic L-308B. 

Tilbake

 

 

Naturfotograf Tor Egil Kvalnes

Postadresse: Unnliv. 30, N-8023 Bodø, Norway.

Tlf.: +47 940 53081

E-post: tor.egil.kvalnes@outlook.com

Tilsluttet BioFoto, Norges største organisasjon for naturfotografer.

 

Tilbake til meny på hovedsideTilbake til hovedside
Back to menu at main pageBack to main page